SELAMAT DATANG KE BLOG BONDA ZALINA

Blog dimana resepi-resepi masakan serta kuih-muih tradisional dan terkini dikongsi bersama. Beranika jenis resepi kek, pastri dan muffin dikongsi bersama.

Monday, 12 November 2012

AGAR-AGAR PELANGI INDAH

Erm.. terasa nak makan agar2.. Cari-cari kat dapur tu dapatlah dua paket...Maka terhasil lah agar2 pelangi indah... Jom kita jenguk gmana rupa agar2 tu.. ahakz..

AGAR-AGAR PELANGI INDAH

2 pkt agar2 (10gm)
1 tin susu cair
350 gm gula pasir
1250ml air
perasa strawberi
perasa limau
pewarna merah jambu
pewarna hijau
pewarna biru

Cara-caranya:

Untuk bahagian pelanginya:

  • masak 1 pkt agar2 bersama 750ml air
  • masukkan 250 gm gula pasir
  • setelah masak bahagikan kepada beberapa bahagian (ikut suka) kemudian setiap satu bahagian letakkan perasa buah-buahan yang disukai.
  • lapiskan berselang seli sehingga habis
  • sejukkan didalam peti ais

Untuk bahagian susunya:

  • masak 1 pkt agar2 bersama 750ml air
  • masukkan 100gm gula pasir
  • masukkan susu cair dan masak agak pekat
  • potong agar2 pelangi tadi dan aturkan dalam loyang kemudian curahkan perlahan-lahan agar2 susu
  • Biarkan sejuk dan bolehlah makan  
Hasilnya:



No comments:

Post a Comment